BECOME A MEMBER OF EASY GREEK: https://www.patreon.com/easygreek
SUBSCRIBE TO EASY GREEK: http://bit.ly/EasyGreekSub
FOLLOW EASY GREEK ON FACEBOOK: https://www.facebook.com/easygreekvideos/
FOLLOW EASY GREEK ON INSTAGRAM: https://www.instagram.com/easygreekvideos/
—
ALL EASY GREEK STREET INTERVIEWS: http://bit.ly/EasyGreekPlaylist
ALL SUPER EASY GREEK VIDEOS: http://bit.ly/SuperEasyGreekPlaylist
—
Easy Languages is an international video project aiming at supporting people worldwide to learn languages through authentic street interviews and expose the street culture of participating partner countries abroad. Episodes are produced in local languages and contain subtitles in both the original language as well as in English.
BECOME A CO-PRODUCER: https://bit.ly/2kyB9nM
SUBSCRIBE TO EASY LANGUAGES: http://bit.ly/elsub
WEBSITE: http://www.easy-languages.org/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/easylanguagesstreetinterviews/
—
Production: Dimitris Hall
#learngreek #easygreek #easylanguages
source
I made an ancient Greek honey cake recipe for a school assignment when I was 13 … my assignment partner just freeloaded off my efforts 🤣
Ενα πολύ συνηθησμένο γλύκισμα ήταν ο "Πλακούντας".
Αποτελείται από διάφορα επίπεδα ζύμης γεμισμένα με μέλι , μαλακό τυρί και αμύγδαλα.
Ένα σύγχρονο παρόμοιο γλύκισμα είναι ο μπακλαβάς το οποίο ονομάζεται καί πλατσέντα και το οποίο περιέχει μέλι και καρύδια καί παρασκευάζεται στη Λέσβο, ενώ στη Ρουμανία ένα παρόμοιο έδεσμα ονομάζεται plăcintă. Η ελληνική ονομασία του εδέσματος φαίνεται πως μεταφέρθηκε και στην αρμενική γαστρονομία ως plagindi, plagunda, και pghagund, τα οποία αποτελούν κέικ με μέλι.
Από όσο έχω δει οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν cheesecake. Την έφτιαχναν σε πήλινο ταψί και για κρέμα έβαζαν τυρι μαζί με αλεύρι. Από πάνω έβαζαν μέλι. Τα έδιναν στους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων.
I think they had pomegranites, which I have misspelt. The recipe with sardines would be tasty, I would imagine.
ενδιαφερον θεμα.. σιγουρα παντως ειναι και αναλογως την περιοδο.. για παραδειγμα στην ομηρικη η την αρχαικη ελλαδα που δεν ηταν τοσο απλωμενοι οι ελληνες οπως αργοτερα θα ειχαν τα βασικα φαγητα που προερχονται απο οτι ευδοκιμει στον τοπο. σταδιακα και με βασεις τους αποικισμους λογικα και λογω του εμποριου ισως να ηρθαν τροφες που δεν υπηρχαν, αν και οι βασικες τροφες ειναι ιδιες στη μεσογειο αν δεν κανω λαθος. δεν ξερω βεβαια αν υπαρχει κατι αλλο που να ευδοκιμει γυρω απο τον ευξεινο ποντο για παραδειγμα. επισης σιγουρα θα αλλαξε το διατροφολογιο η αν δεν αλλαξε θα εμπλουτιστηκε σιγουρα απο τις ανωτερες τουλαχιστον ταξεις κατα τη διαρκεια της ελληνιστικης περιοδου οπου ελληνες απλοι αλλα και ελιτ εφθασε και παρεμεινε για εκατονταδες χρονια σε πολλες περιοχες της ασιας περα της μεσης ανατολης. λογικα εκει οτι ειχαν ηδη οι ντοπιοι δικα τους η και απο τους διπλα τους (που οι διπλα τους δεν ηταν διπλα στους ελληνες) θα ηταν και στη διαθεση οσων ελληνων που εφθασαν μακρυτερα. δεν ξερω βεβαια κατα ποσο υπηρχε οργανωμενο εμποριο που να εφερνε αλλες τροφες την κυριως ελλαδα αλλα μπορουμε να υποθεσουμε οτι καποια ελιτ ισως να ειχε προσβαση σε αυτα τα αγαθα.
επισης οσον αφορα στη ντοματα δεν γνωριζω αν τα ντοματινια που λεμε ευδοκιμουσαν ηδη εδω η ειναι και αυτα προερχομενα απο αλλου.
Thank you for the video! Apart along with new words I learned a lot of historical curiousities. I would also add to the list of important fruits the pomegranate.
φοβερα
I want to try the Ancient Greek food called:
Lopadotemachoselachogaleokranioleipsanodrimhypotrimmatosilphioparaomelitokatakechymenokichlepikossyphophattoperisteralektryonoptekephalliokigklopeleiolagoiosiraiobaphetraganopterygon
Μήλα στα αρχαία ελληνικά λέγονταν τα πρόβατα
I think oranges got introduced by Portugal cause of the Arab invasion
Ναι, είχαν γιαούρτι, γιατί το έτρωγαν σαν επιδόρπιο με μέλι.
Η λέξη συκώτι προέρχεται από το σύκο.. Το σύκο οι αρχαίοι Έλληνες το εκτιμούσαν ιδιαίτερα και μάλιστα τάιζαν ορισμένα ζώα (ιδίως χήνες και γουρούνια) αποκλειστικά ή σχεδόν με σύκα, ώστε το συκώτι τους να νοστιμίσει. Αυτό το έδεσμα,το ονόμαζαν, "συκωτόν ήπαρ". Με τον καιρό, το ουσιαστικό εξέπεσε και παρέμεινε το επίθετο, "συκωτόν", το οποίο έφτασε να χαρακτηρίζει όχι μόνον το ειδικά προετοιμασμένο συκώτι, αλλά το συκώτι γενικά.
What is written on that green hoodie?
αλλά τα αγαπημένα πολλύ Νοστιμύ
Please add latin version of alphabet❤(subtitle)
Αρχαια Ελλαδα άλλο το 500πχ και αλλο το 4000πχ
Είμαι «γενίτσαρος» (απόδημος) τρίτης γενιάς. Μου αρέσει που μιλάτε τόσο καθαρά. Κάθε που έρχομαι στην Ελλάδα θέλω υπότιτλους για να καταλαβαίνω το τι λένε οι μουδιασμογοργόστομοι κάτω των εξήντα — εμένα με περνάνε για τριτεύοντα ρόλο FINOS FILM, ca.1964…
Ίσως να ήταν κι ένα καλό βίντεο το να μιλήσετε λίγο για τη γραμματική που δεν άλλαξε καθόλου ή πολύ λίγο με το πέρασμα των αιώνων; Δηλαδή, όταν άρχισα εγώ να μαθαίνω τ' αρχαία, θυμάμαι πόσο ενθουσιάστηκα που σχεδόν όλα τα βασικά στοιχεία ήταν τα ίδια με μόνο ένα νι στο τέλος ή ένα έψιλον στην αρχή.
Επίσης, χωρίς τ' αρχαία, δεν θα τα είχα καταφέρει με τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα με τη δοτική, π.χ. (επί τη) βάσει, δόξα τω Θεώ, εν γένει, εν ψυχρώ, εν λευκώ, εντούτοις, επί λέξει, λόγω τιμής, μέσω, ονόματι, συν τω χρόνω, ενώ, (εν ω), και τ' αγαπημένα μου: τα εν οίκω μη εν δήμω, και (μάλλον το πιο συχνό παράδειγμα της γλώσσας στις μέρες μας)… εντάξει!
Πολύ ενδιαφέρον! Νομίζω πως πολλοί μαθητές νέων ελληνικών (συμπεριλαμβανομένου κι εμένα) ενδιαφέρονται για την αρχαία Ελλάδα. Επίσης, πιο δύσκολα τ' αρχαία ελληνικά απ' τα νέα, οπότε αυτός είν' ένας ωραίος τρόπος να έρθει κανείς σε επαφή με τους αρχαίους Έλληνες χωρίς να μάθει με το ζόρι τ' αρχαία!
Δημήτρη, τώρα που μιλάμε για τον μέλανα ζωμό… https://www.youtube.com/watch?v=oqQzWg9pXmg
Τερψηλαρυγγιον με αγγούρια! Κοινώς τζατζικι😂😂😂😂😂
Άντε ,άντε αν δεν γνωρίζετε τα πιο βασικά ζωντοβολα, καημένη Ελλάδα,πως να προχωρήσεις με τέτοιους νέους μουσκαρια Λέει το βοδι ότι επειδή δεν είχαμε νερά δεν είχανε ρύζι ,αλλά σήμερα που παράγουμε ρύζι και καλή ποιότητα βρέχει φαίνεται ο θεός,Ανακατευεσται με πράγματα που δεν κατέχετε,βόδια.Τοματα,πατάτα,καλαμπόκι,ήρθαν από Αμερική,πορτοκαλια λεμόνια από Ασία Κίνα,που να εξηγώ στα βόδια παραγωγής νεωτέρας Ελλάδας .
my der friend ….you must know that for us as a foreigners that wants to learn the Greek Glosa you speak very very fast ….please can you speak little bit slower/
οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν μαμούθ,? αυτό είναι το κύριο ερώτημα